| Matura z języka polskiego |
| Wpisany przez AKA | |||
| czwartek, 04 maja 2006 22:25 | |||
|
Pierwszy dzień matur za nami. 170 minut zmagań z pytaniami do tekstu J. Nowaka-Jeziorańskiego” O patriotyzmie i nacjonalizmie” a następnie wybór między szekspirowskim Makbetem czy „Chłopami” W. Reymonta (część maturzystów była zaskoczona tematem z „Chłopów” bo Reymont był na próbnej). Po 45 minutowej przerwie, uzupełnieniu sił i kalorii, rozmowach z innymi maturzystami, część osób przystąpiła do rozszerzonej części egzaminu. Na Arkusz II przeznaczono 130 min. Autorzy zadań maturalnych zdecydowali się na J. Iwaszkiewicza, A. Świrszczyńską oraz M. Białoszewskiego. Oto co usłyszeliśmy od maturzystów w przerwie i po egzaminie. 1. Jak spędziłeś/aś ostatnie 24 godz. przed egzaminem?
2. Jakie odczucia po pierwszej części egzaminu? 3 . Jakie wrażenia po drugiej części egzaminu? 4. Czy pytania / zadania sprawiły ci kłopot? 5. Czy czas przeznaczony na rozwiązanie zadań był wystarczający?
Ad 3. ( nie miałam okazji z nim rozmawiać) Ad.4. Zadania nie były trudne, Makbet – to coś z czego byłem przygotowany. Ad 5. Czasu było nawet za dużo.
Ad 3. i Ad 4. Bardzo zmęczona po tych kilku godzinach umysłowego wysiłku. Tematy w Arkuszu II trudne, fragmenty do utworów do analizy – nietypowe, Bardzo miła i przyjazna atmosfera stworzona przez Zespoły Nadzorujące przebieg egzaminu. Ad 5. Czasu wystarczająca ilość.
Ad 3. Po przerwie , byłem bardziej skoncentrowany i Ark. II poszedł mi znacznie lepiej chociaż zaskoczony byłem doborem utworów do analizy( J. Iwaszkiewicz „Wiewiórka”?, A. Świrszczyńska ...) Ad 4. patrz wyżej Ad 5. Czasu – ok., ale brakowało mi miejsca w arkuszu na napisanie tego wszystkiego co bym chciał ( w poleceniu było co najmniej ok. 250 słów). Jutro egzamin z języka angielskiego. Ciekawe czy okaże się on być łatwy czy trudny dla naszych maturzystów. Redakcja strony internetowej szkoły trzyma za Was kciuki. POWODZENIA
|