>>> Osła i batem do galopu nie zmusisz. <<<
Matura z języka angielskiego
Wpisany przez AKA   
piątek, 05 maja 2006 23:31
   Maturę w całej Polsce zdaje w tym roku 426 tys. uczniów.
Dzisiaj odbył się egzamin maturalny z języka angielskiego. Przystąpiło do niego 3/4 tegorocznych abiturientów czyli ponad 320 tys. osób. Egzaminy z innych języków obcych zaczną się od przyszłego tygodnia.

Egzamin z języka angielskiego można było zdawać na dwóch poziomach - podstawowym i rozszerzonym, do tego drugiego przystąpiło blisko 120 tys. maturzystów czyli 1/3 zdających maturę z tego języka.
Wśród języków obcych najpopularniejszy jest angielski. W liceach ogólnokształcących chęć zdawania angielskiego wyraziło ponad 80 proc. maturzystów

Po wczorajszych zmaganiach z językiem polskim, dzisiaj 235 maturzystów  z naszej szkoły próbowało jak najlepiej uporać się z zadaniami z języka angielskiego na poziomie podstawowym oraz 142  z tej grupy, dodatkowo na poziomie rozszerzonym.
Na pewno największym zaskoczeniem było przygotowanie przez  CKE więcej niż jednej wersji arkuszy egzaminacyjnych:
„Uprzejmie informujemy, że w roku 2006 Centralna Komisja Egzaminacyjna zdecydowała się na wprowadzenie w niektórych przedmiotach maturalnych wersji równoległych testu, podobnie jak ma to miejsce na egzaminie gimnazjalnym.
Wprowadzenie wersji równoległych arkuszy nie powoduje żadnych zmian w procedurach przeprowadzania egzaminu.
Karta odpowiedzi jest dostosowana do danej wersji arkusza.”

Podczas przerw przysłuchiwaliśmy się opiniom naszych maturzystów:

• „ Poziom podstawowy bez problemu, może trochę wątpliwości w zadaniach ze słuchu, nie zdaję rozszerzonego, więc dla mnie to na dzisiaj koniec”, Rafał.
Wiele osób odetchnęło z ulgą gdy zobaczyło, że do napisania jest list prywatny a nie formalny:
  • „ Pierwszą rzeczą, którą zrobiłam po otwarciu arkusza to sprawdzenie co jest do pisania  - uff, odetchnęłam z ulgą – list prywatny i pocztówka,” Kasia.

W czasie drugiej przerwy po Arkuszu II ( część rozszerzona):
  • „ Mam wiele wątpliwości w każdym zadaniu”, Agnieszka.
  • „ Zbyt krótkie przerwy między nagraniami, nie zdążyłam spokojnie zapoznać się z treścią zadań”, Ewa.
    Taką opinię usłyszeliśmy od kilku osób!!!
  • „ Jak dla mnie jeden z lektorów czytał zbyt bełkotliwie”, Tomek.

Przed trzecim arkuszem było widać już ogromne zmęczenie zdających, mijały już kolejne godziny w stresie i napięciu a tu jeszcze 110 minut na ostatnie zadania – m.in. dłuższa forma pisemna. Wiele osób czekało na rozprawkę i temat chyba trafiony, nie spodziewano się recenzji czasopisma, raczej filmu lub ksiązki. Niestety trudno było znaleźć chętnych do relacji po III Arkuszu -  na zegarze było już grubo po 16.00. Zmęczeni szybko kierowali się w stronę wyjścia z budynku.

Teraz należy uzbroić sie w cierpliwość, zebrać siły do kolejnych egzaminów pisemnych i ustnych. Wyniki z części pisemnych w połowie lipca!!!

Dane adresowe

II Liceum Ogólnokształcące
im. A. Mickiewicza

w ZSO Nr 2 w Raciborzu
Kard.S.Wyszyńskiego 3
47-400 Racibórz
tel.: (032) 415 56 57
fax.: (032) 415 56 57

Facebook & Twitter

facebook

twitter

Wybieram eFizykę

efiyzka

Microsoft Live@edu

liveatedu_2010

dreamspark_2010

Raciborskie strony

Powiat Raciborski

Racibórz

Nasz Racibórz

Racibórz

Nowiny Raciborskie

Niezależny Portal Raciborski

Zespół Szkół Ogólnokształcących Nr 2 w Raciborzu, 2009 ©
EnterKomp Raciborz komputery  doładowania, zdrapki, zasilenia, kupony  TRICAR autokomis sprzedaż samochodow używanych, skup samochodow, sprzedaż, komis
  honda accord Forum Teksty piosenek odzysk ciepła psie zaprzęgi odzysk ciepła buty robocze formy wtryskowe